Ptysie z jagodami i z bitą śmietaną

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
Ciasto:
- 8 dag masła
- 15 dag mąki
- 4 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Krem:
- 2 szklanki kremówki
- 2 usztywniacze do śmietany
- skórka otarta z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 30 dag jagód

Polewa:
- 4 łyżki syropu z jagód
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Szklankę wody zagotuj z masłem, cukrem i szczyptą soli. Nie przerywając mieszania, wsyp mąkę i gotuj, aż na ściankach garnka pojawi się biały nalot. Przełóż do miski i lekko przestudź. Miksując, dodaj po jednym jajku. Razem z ostatnim jajkiem wsyp proszek do pieczenia. Szprycą wyciśnij na wyłożoną pergaminem blachę małe kopczyki ciasta. Piecz 15–20 min (200 st.). Obniż temperaturę do 180 st. i piecz 30–35 min, aż ptysie się zezłocą.

2. Letnie ptysie przekrój na pół i nadziej kremówką ubitą z usztywniaczem i cukrem, wymieszaną ze skórką z cytryny i jagodami. Cukier puder wymieszaj z syropem. Polewą posmaruj wierzch ciastek.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA