Przygotowanie 30 min
Pieczenie ok. 55 min
Porcja ok. 320 kcal
Przepis na 12 sztuk:
Ciasto:
- 8 dag masła
- 15 dag mąki
- 4 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 2 szklanki kremówki
- 2 usztywniacze do śmietany
- skórka otarta z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 30 dag jagód
Polewa:
- 4 łyżki syropu z jagód
- 1/2 szklanki cukru pudru
Sposób wykonania:
1. Szklankę wody zagotuj z masłem, cukrem i szczyptą soli. Nie przerywając mieszania, wsyp mąkę i gotuj, aż na ściankach garnka pojawi się biały nalot. Przełóż do miski i lekko przestudź. Miksując, dodaj po jednym jajku. Razem z ostatnim jajkiem wsyp proszek do pieczenia. Szprycą wyciśnij na wyłożoną pergaminem blachę małe kopczyki ciasta. Piecz 15–20 min (200 st.). Obniż temperaturę do 180 st. i piecz 30–35 min, aż ptysie się zezłocą.
2. Letnie ptysie przekrój na pół i nadziej kremówką ubitą z usztywniaczem i cukrem, wymieszaną ze skórką z cytryny i jagodami. Cukier puder wymieszaj z syropem. Polewą posmaruj wierzch ciastek.
Smakowite desery - forum >>