Ptysie z jagodami

Ptysie z jagodami osłodzą ci letnie popołudnia

DRUKUJ PRZEPIS
Ptysie z jagodami
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 260 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 150 ml wody
  • 8 dag masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 dag mąki
  • 5 jajek
  • 500 ml śmietanki 30 proc. tłuszczu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka jagód
Ciasteczka dyniowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Wodę zagotuj z masłem, solą i cukrem. Wsyp przesianą mąkę, wymieszaj, zestaw z ognia, rozetrzyj grudki. Mieszając dalej podgrzewaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto zestaw z ognia, przestudź.
  2. Ucierając, do ciasta dodawaj kolejno jajka. Ciastem napełnij rękaw cukierniczy.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wyciskaj na niego ptysie. Piecz ok. 20 min w temp. 180 st. C. Wystudź w otwartym piekarniku, każdego ptysia przekrój na połowę.
  4. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Wyciskaj ją na spody ptysiów, posyp jagodami, przykryj wierzchami.
  5. Ptysie z jagodami możesz oprószyć cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)