Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe

Czy ciasto czekoladowe może być zdrowe? Tak, zwłaszcza to według przepisu dr. Joela Fuhrmana. Wypróbuj przepis na ciasto czekoladowe, do użycia którego wykorzystano jedynie naturalne składniki.
/ 18.12.2013 16:47

fot. Fotolia

Przepis na ciasto czekoladowe

Składniki

ciasto

  • 1 i 2/3 szklanki pełnoziarnistej mąki do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki sody do pieczenia
  • 3 i 1/2 szklanki daktyli, grubo pokrojonych
  • 1 szklanka kawałków ananasa w sosie własnym, odsączone
  • 1 banan
  • 1 szklanka niesłodzonego przecieru jabłkowego
  • 1 szklanka startych surowych buraków
  • 3/4 szklanki startej surowej marchwi
  • 1/2 szklanki startej cukinii
  • 3 łyżki naturalnego, niealkalizowanego kakao w proszku
  • 1/2 szklanki porzeczek
  • 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

przepis na krem czekoladowo-orzechowy

  • 1 szklanka surowych orzechów makadamia i/lub orzechów nerkowca
  • 1 szklanka waniliowego mleka sojowego, konopnego lub migdałowego
  • 2/3 szklanki daktyli grubo pokrojonych
  • 1/3 szklanki orzechów brazylijskich lub laskowych
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę w małej miseczce. Odstaw. W blenderze lub robocie kuchennym zblenduj na puree 3 szklanki daktyli, ananasa, banana i przecieru jabłkowego. Pozostałe ½ szklanki daktyli pokrój na kawałki o grubości pół centymetra. W dużej misce wymieszaj pokrojone daktyle, marchew, buraki, cukinię, kakao, porzeczki, orzechy, wodę, wanilię i mąkę. Zmiksuj to dokładnie z owocową zblendowaną masą. Wyłóż na blaszkę do pieczenia o wymiarach 22 x 33 cm.

Zapiekaj przez godzinę lub do momentu, aż włożony w ciasto patyczek kontrolny będzie po wyciągnięciu czysty. By przygotować krem, zblenduj w blenderze o wysokiej mocy wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Rozsmaruj na ostudzonym cieście.

Przepis pochodzi z książki "Superodporność. Jak czerpać zdrowie z każdego posiłku" (Studio Astropsychologii). Publikacja za zgodą wydawcy.

Redakcja poleca

REKLAMA