Przepis Ani Starmach: czekoladowe szyszki z ryżu

Pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu deser.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Ani Starmach: czekoladowe szyszki z ryżu
Zdjęcie: Piotr Bolko, stylizacja: Marta Skutnik
Liczba porcji: 30
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 150 g masy krówkowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 70 g ryżu preparowanego (dmuchanego)
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
Oto przepis Ani Starmach na czekoladowe szyszki z ryżu preparowanego!

"Kiedyś bardzo popularny deser, dziś już nieco zapomniany. Nie potrafię zrozumieć dlaczego. Przygotowuje się go ekspresowo, jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet dzieciaki, a smakuje tak dobrze, że naprawdę trudno mu się oprzeć!" - mówi Ania Starmach.

  1. Czekoladę połam w kostki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Masę krówkową podgrzej na małym ogniu, dodaj kakao, wymieszaj.
  3. Rozpuszczoną czekoladę połącz z masą krówkową, wymieszaj.
  4. Ryż przesyp do dużej miski, dodaj masę krówkowo-czekoladową, dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotuj miseczkę z wodą, zamocz w niej ręce, lep z masy małe szyszki i układaj je na talerzu.
  6. Po ulepieniu szyszki przechowuj w lodówce, aby czekolada stężała.

Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" (premiera 20 II)
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
misia/2 lata temu
ja zawsze robie z masla ,kroweki kakaa
bejbi000/2 lata temu
moja babcia zawsze robiła szyszki z ryżu preparowanego :) przepis Ani Starmach jest podobny;]
keniz/2 lata temu
szyszki z ryżu preparowanego są bardzo łatwym przepisem, to super deser;)
POKAŻ KOMENTARZE (4)