Przekładany torcik z porzeczkami

Warstwowe ciasto z charakterystycznym posmakiem porzeczek.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przekładany torcik z porzeczkami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto jasne:
  • 3 jajka
  • 120 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 20 g kakao
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 300 g masła
  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru
  • dżem z czarnej porzeczki
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ciasto porzeczkowe!

  1. Z podanych składników przygotuj 2 ciasta: jasne i ciemne.
  2. W każdym przypadku najpierw ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie kakao.
  3. Każde ciasto wylej do dużej prostokątnej formy o wymiarach 22 x 37 i piecz przez około 15 minut w 180 stopniach.
  4. Po upieczeniu każdy z biszkoptów przetnij na dwie części.
  5. Miękkie masło ubij na puch.
  6. Jajka ubijaj z cukrem na parze, tak długo aż masa podwoi objętość i zacznie gęstnieć.
  7. W tym momencie zdejmij ją z pary i ubijaj dalej, aż przestygnie.
  8. Przestudzoną masę dodawaj partiami do ubitego masła, ciągle mieszając.
  9. Każdy z placków posmaruj cienko dżemem, a następnie warstwą kremu.
  10. Placki złóż w całość.
  11. Wierzch ciasta posmaruj odrobiną dżemu.
  12. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce.

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)