Ciasto bez pieczenia: przekładaniec z kaszki

Przebojowe ciasto bez pieczenia, które możesz wzbogacić smakiem owoców sezonowych!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto bez pieczenia: przekładaniec z kaszki
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 l mleka
  • szklanka kaszy manny
  • masło
  • 4 paczki herbatników
  • kakao (1-2 łyżki)
  • szklanka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • polewa czekoladowa do dekoracji
  • owoce do dekoracji
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na smakowity przekładaniec z kaszki bez pieczenia. To ciasto, które warto urozmaicić smakiem owoców sezonowych - świetnie sprawdzą się jagody, maliny, borówki amerykańskie, wiśnie, czereśnie lub truskawki.

  1. Rozpuść masło z mlekiem i cukrem. Podziel na dwie części.
  2. Do jednej dodaj kakao i pół szklanki kaszy.
  3. Gotuj, mieszając, przez kilka minut. Powstanie gęsta masa.

Śmietanowiec - przepis video

  1. Na dnie foremki 20 na 20 cm ułóż herbatniki.
  2. Zalej gorącą masą kakaową i na wierzchu ułóż warstwę herbatników.
  3. Drugą część mleka zagotuj z resztą kaszy.
  4. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj.

Jak zrobić serową stefankę?

  1. Wyłóż do formy i przykryj ostatnią warstwą herbatników.
  2. Odstaw do wystudzenia na 2 godziny.
  3. Przed podaniem udekoruj polewą i owocami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)