Przekładaniec czekoladowo-waniliowy

Przekładaniec czekoladowo-waniliowy to fantastyczny deser, który możesz przygotować na komunię, wesele, urodziny czy podwieczorek!

DRUKUJ PRZEPIS
Przekładaniec czekoladowo-waniliowy
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Ciasto:

  • 4 duże jajka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Masa:

 

  • 15 dag białej czekolady
  • szklanka kremówki
  • 4 czubate łyżki sera mascarpone
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • łyżeczka prawdziwego ekstraktu z wanilii
  • miąższ z połowy laski wanilii
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Przygotuj ciasto na przekładańca: żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubij na pianę, 1/2 dodaj do masy żółtkowej i lekko wymieszaj. Do masy przesiej połowę suchych składników i lekko wymieszaj. Dodaj resztę piany i suchych składników. Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę i piecz w 180 st. do suchego patyczka. Ostudź i przekrój na 3 blaty.
  2. Czekoladę rozpuść na parze. Kremówkę ubij na sztywno. Ser utrzyj z cukrem, miąższem i ekstraktem z wanilii. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody, rozpuść na parze i przestudź. Ser wymieszaj z kremówką i czekoladą. Dodaj żelatynę. Blaty przełóż kremem w formie. Lekko obciąż i chłodź 2 godz.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)