Proste lody na upały

Do ozdoby i dla poprawy smaku wykorzystajmy sezonowe owoce, bakalie oraz chrupiące musli

DRUKUJ PRZEPIS
Proste lody na upały
Panthermedia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 szklankę śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki syropu owocowego
  • 2—3 garści mieszanych, posiekanych bakalii (np. Bakalland)
  • dobrze umyte i odsączone owoce oraz garść musli do ozdoby
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Cukier przesiewamy z cukrem waniliowym.
  2. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Na koniec do ubijanej masy dodajemy syrop i posiekane bakalie. Delikatnie mieszamy i przekładamy do płaskiej formy. Przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej - na całą noc.
  3. Lody podajemy w pucharkach, przekładamy warstwy na zmianę raz owocami raz chrupiącym musli. Na wierzchu układamy owoce, listki mięty oraz posypujemy posiekanymi bakaliami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Kocham lody z bakaliami!