POLECAMY

Profiterole z sosem czekoladowym

Profiterole z sosem czekoladowym to pyszne ciastka z parzonego ciasta w czekoladzie.

DRUKUJ PRZEPIS
Profiterole z sosem czekoladowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 440 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 dag masła
  • 8 dag mąki
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z pomarańczy
  • szczypta soli

Krem:

  • budyń waniliowy z cukrem
  • 400 ml mleka
  • 10 dag miękkiego masła
  • miąższ z laski wanilii

Sos:

  • tabliczka czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 5 dag cukru
  • łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
  1. Przygotuj ciasto jak w przepisie na paluszki w czekoladzie. Pod koniec dodaj skórkę z pomarańczy. Za pomocą dwóch małych łyżeczek uformuj i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze 24 kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piecz 5 min w temp. 200 st., a potem 25 min w temp. 180 st., aż miniptysie staną się złote i suche. Ostudź.
  2. Ugotuj budyń, ostudź. Masło utrzyj na puch, cały czas ucierając, dodawaj po łyżce budyń. Na końcu dodaj miąższ z laski wanilii. Kremem, za pomocą szprycy z długą końcówką, nadziej ptysie. Składniki sosu włóż do rondelka i podgrzej na wolnym ogniu. Ptysie ułóż w pucharkach i polej ciepłym sosem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)