Składniki
Beza:
- 6 żółtek
- 30dag wiórek kokosowych
- 2 duże ciacha Prince Polo
- 15 dag cukru
Biszkopt:
- 5 jajek
- pół szkl. cukru
- szklanka maki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- Puszka ananasów
- dwa budynie waniliowe lub śmietankowe
- kostka masła lub margaryny
- łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
Beza:
Ubijamy białka z cukrem aż białka będą szklące. Wsypujemy kokos i pokrojone w kawałki ciastka. Wlewamy do pokrytej pergaminem i natłuszczonej formy. Pieczemy aż się przyrumieni beza w tem ok. 190 st. z termoobiegiem.
Biszkopt:
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy kolejno żółtka, mąkę i proszek. Wylewamy do natłuszczonej formy. Piekarnik ok 180 st.
Masa:
Ananasy odcedzamy. Do odcedzonego soku dolewamy szklankę wody - z czego odlewamy później 3/4 szklanki, w których rozpuszczamy budynie, a resztę zagotowujemy robiąc budyń.
Ananasy kroimy w kostkę. Ciepły tłuszcz ucieramy z cukrem. Dodajemy po łyżeczce ostudzonego budyniu, a na koniec pokrojone ananasy.
Biszkopt smarujemy masą, na to bezę. Dekorujemy gotową polewą lub robimy glazurę: dwie łyżki kakao, łyżka masła, łyżka mleka, dwie łyżki cukru - wszystko mieszamy na ogniu aż się połączy następnie chłodzimy cały czas mieszając. Polewa stygnie "w rekach". Smacznego.