Pomieszany Ambasador z Prince-Polo

Ubijamy białka z cukrem aż białka będą szklące. Wsypujemy kokos i pokrojone w kawałki ciastka. Wlewamy do pokrytej pergaminem i natłuszczonej formy.
/ 23.11.2011 10:49

Składniki

Beza:

  • 6 żółtek
  • 30dag wiórek kokosowych
  • 2 duże ciacha Prince Polo
  • 15 dag cukru

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • pół szkl. cukru
  • szklanka maki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • Puszka ananasów
  • dwa budynie waniliowe lub śmietankowe
  • kostka masła lub margaryny
  • łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

Beza:

Ubijamy białka z cukrem aż białka będą szklące. Wsypujemy kokos i pokrojone w kawałki ciastka. Wlewamy do pokrytej pergaminem i natłuszczonej formy. Pieczemy aż się przyrumieni beza w tem ok. 190 st. z termoobiegiem.

Biszkopt:

Ubijamy białka z cukrem, dodajemy kolejno żółtka, mąkę i proszek. Wylewamy do natłuszczonej formy. Piekarnik ok 180 st.

Masa:

Ananasy odcedzamy. Do odcedzonego soku dolewamy szklankę wody - z czego odlewamy później 3/4 szklanki, w których rozpuszczamy budynie, a resztę zagotowujemy robiąc budyń.
Ananasy kroimy w kostkę. Ciepły tłuszcz ucieramy z cukrem. Dodajemy po łyżeczce ostudzonego budyniu, a na koniec pokrojone ananasy.

Biszkopt smarujemy masą, na to bezę. Dekorujemy gotową polewą lub robimy glazurę: dwie łyżki kakao, łyżka masła, łyżka mleka, dwie łyżki cukru - wszystko mieszamy na ogniu aż się połączy następnie chłodzimy cały czas mieszając. Polewa stygnie "w rekach". Smacznego.
 

Redakcja poleca

REKLAMA