Pomarańczowy suflet z kaszy kukurydzianej

Podawaj go od razu po wyjęciu z pieca, np. z konfiturą malinową.

DRUKUJ PRZEPIS
Pomarańczowy suflet z kaszy kukurydzianej
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 80 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 10 dag kaszy kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 15 dag odciśniętego twarogu
  • 10 dag kremówki
  • pomarańcza
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • cukier puder do posypania
  • sól
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź, jak bardzo jest pyszny!

  1. Jajka umyć, osuszyć, rozbić i oddzielić żółtka od białek.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.
  3. Pomarańczę umyć, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  4. Twaróg zemleć w maszynce do mięsa lub przetrzeć przez sito i dodać do utartych żółtek z cukrem.
  5. Dodać śmietanę, kaszę kukurydzianą, sok i skórkę pomarańczową oraz szczyptę soli.
  6. Masę dokładnie wymieszać.
  7. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
  8. Żaroodporną formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
  9. Masę sufletową przełożyć do przygotowanej formy.
  10. Suflet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  11. Piec około 45 minut, nie otwierając drzwiczek piekarnika.
  12. Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem.

Te suflety też warto upiec:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)