Pomarańczowy mazurek - przepis składniki i przygotowanie

Pyszne ciasto bez pieczenia!
Weronika Kwaśniak / 14.03.2016 06:38
DRUKUJ PRZEPIS
Pomarańczowy mazurek - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 pomarańcze
  • 2,5 szklanki cukru
  • cytryna
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 duże wafle tortowe
  • 1/2 słoika dżemu malinowego
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pomarańczowego mazurka!

  1. Pomarańcze wyszoruj, sparz, pokrój w plastry, a potem na mniejsze kawałki.
  2. Włóż do garnka, zasyp połową cukru, dodaj sok z cytryny.
  3. Duś około 25 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Pomarańcze zmiksuj, wsyp pozostały cukier, duś jeszcze 10 minut.
  5. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
  6. Masę wystudź.
  7. Każdy wafel przekrój na pół.
  8. Pierwszy posmaruj masą pomarańczową, przykryj drugim, posmaruj masą pomarańczową, przykryj 3 waflem, posmaruj dżemem, przykryj ostatnim waflem.
  9. Całość zawiń w papier do wypieków i dociśnij deseczką.
  10. Brzegi mazurka wyrównaj.
  11. Wierzch posmaruj pozostałą, podgrzaną masą pomarańczową.
  12. Udekoruj.

Zobacz więcej przepisów na mazurki:

Mazurek marcepanowy - przepis
Mazurek kajmakowy - przepis
Kokosowy mazurek na waflach - przepis
Mazurek owsiany - przepis

DRUKUJ PRZEPIS