POLECAMY

Gęsta i błyszcząca - sprawdź nasze przepisy na doskonałą polewę czekoladową

Polewa czekoladowa to klasyczny dodatek do ciast, który sprawia, ze są wilgotne i smaczne - sprawdź nasze przepisy!

/ 2 tygodnie temu
Gęsta i błyszcząca - sprawdź nasze przepisy na doskonałą polewę czekoladową Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Polewa czekoladowa przyrządzana na bazie kakao, czekolady gorzkiej, mlecznej lub drażetek czekoladowych ciekawie komponuje się w różnych wypiekach. Chcąc urozmaicić smak polewy, możemy dodać ekstrakt waniliowy, owocowy lub rum. Jedną z łatwiejszych metod jest kąpiel wodna, która jest niezawodna podczas rozpuszczania czekolady. Sprawdź nasze przepisy na niezawodną polewę czekoladową!

Polewa czekoladowa: przepis

Oto składniki na polewę czekoladową:

  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżek kakao
  • pół kostki czekolady deserowej lub mlecznej
  • 3 łyżki mleka
  • ekstrakt waniliowy lub skórka pomarańczowa

Jak zrobić polewę czekoladową?

W misce mieszamy dokładnie kakao z cukrem pudrem. Stopniowo dolewamy mleko oraz ekstrakt waniliowy lub skórkę pomarańczową. W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej pół tabliczki czekolady. Miskę ustawiamy nad wrzącym garnkiem z wodą tak, aby nie dotykać do powierzchni wody. Wrzucamy do miski czekoladę i powoli mieszamy za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki. Dodajemy resztę składników i łączymy w całość. Tak przygotowana polewa czekoladowa będzie doskonałym dodatkiem do ciast ucieranych lub tortów.

Polewa czekoladowa z czekolady: przepis

Oto składniki na polewę czekoladową z czekolady:

  • szklanka drażetek czekoladowych
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • ekstrakt waniliowy lub miętowy

Jak zrobić polewę czekoladową z czekolady?

W kąpieli wodnej rozpuszczamy drażetki czekoladowe. Przesypujemy czekoladę do miski i ustawiamy nad wrzącą wodą tak, aby nie dotykała powierzchni wody. Mieszamy za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki. Dodajemy stopniowo masło, miód oraz dowolny ekstrakt. Schładzamy, a następnie podgrzewamy raz jeszcze do uzyskania lepszej, gęstszej konsystencji. Tak przygotowaną polewę czekoladową dodajemy do ciastek, tortów lub innych wypieków.

Polewa czekoladowa z kakao: przepis

Oto składniki na polewę czekoladową z kakao:

  • pół szklanki kakao
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek mleka krowiego lub kokosowego

Jak zrobić polewę czekoladową z kakao?

Dokładnie przesiewamy kakao i mieszamy z cukrem pudrem. Do mieszanki dodajemy ekstrakt waniliowy i mleko. Całość podgrzewamy lekko, a następnie pozostawiamy na minutę do wystygnięcia. Tak przyrządzona polewa czekoladowa doskonale sprawdzi się do kremów tortowych, ciast lub kurczaka z czekoladą po meksykańsku.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)