Pleśniak z dżemem

Słodycz ciasta warto przełamać lekko kwaśnym smakiem wiśniowego dżemu.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pleśniak z dżemem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • kostka masła lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • słoiczek kwaśnego dżemu, np. z wiśni
  • szczypta soli
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pleśniaka z dżemem!

  1. Zagnieć ciasto z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i proszku do pieczenia.
  2. Powstałą porcję podziel na trzy części - jedną większą i dwie mniejsze.
  3. Do jednej z mniejszych dodaj 2 łyżki kakao i ponownie zagnieć, aż ciasto się zabarwi.
  4. Małe kawałki ciasta włóż do lodówki lub zamrażarki.
  5. Dużą częścią wyłóż całe dno blaszki do pieczenia.
  6. Posmaruj ciasto dżemem.
  7. Wyjmij z lodówki (zamrażarki) ciemne ciasto i zetrzyj na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu.
  8. Z białek ze szczyptą soli ubij na sztywno pianę.
  9. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo porcjami szklankę cukru.
  10. Pianę wyłóż na ciemne starte ciasto.
  11. Wyjmij z lodówki białe ciasto i zetrzyj na tarce, układając wiórki na wierzchu ciasta.
  12. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st. C.

 

komplet sztućców Vialli Design Mia (biały)

Eleganckie sztućce to obowiązkowy element wyposażenia każdego domu! Już teraz sprawdź ofertę sztućców marki Vialli Design już od 24,99 PLN

Zobacz inne przepisy na pyszne słodkości:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: ciasto
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (12)
/2 miesiące temu
w przepisie powinien być cukier do ciasta
/5 miesięcy temu
Zamiast kupnego dżemu, proponuję dodać jabłka. Najlepiej jakieś kwaskowate, pokrojone w niedbałą kostkę, przyprawione cukrem i cynamonem.
/6 miesięcy temu
Mam pytanie :) piec w termoobiegu czy standardowo góra dół? :) i jakich wymiarów powinna być blaszka?
POKAŻ KOMENTARZE (9)