POLECAMY

Pleśniak z dżemem

Słodycz ciasta warto przełamać lekko kwaśnym smakiem wiśniowego dżemu.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pleśniak z dżemem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • kostka masła lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • słoiczek kwaśnego dżemu, np. z wiśni
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pleśniaka z dżemem!

  1. Zagnieć ciasto z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i proszku do pieczenia.
  2. Powstałą porcję podziel na trzy części - jedną większą i dwie mniejsze.
  3. Do jednej z mniejszych dodaj 2 łyżki kakao i ponownie zagnieć, aż ciasto się zabarwi.
  4. Małe kawałki ciasta włóż do lodówki lub zamrażarki.
  5. Dużą częścią wyłóż całe dno blaszki do pieczenia.
  6. Posmaruj ciasto dżemem.
  7. Wyjmij z lodówki (zamrażarki) ciemne ciasto i zetrzyj na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu.
  8. Z białek ze szczyptą soli ubij na sztywno pianę.
  9. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo porcjami szklankę cukru.
  10. Pianę wyłóż na ciemne starte ciasto.
  11. Wyjmij z lodówki białe ciasto i zetrzyj na tarce, układając wiórki na wierzchu ciasta.
  12. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st. C.

Zobacz inne przepisy na pyszne słodkości:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (14)
/4 miesiące temu
Ciasto wyszło wspaniale. Wygląda jak na zdjęciu. Do ciasta nie potrzeba dodawać cukru jest w sam raz. Piekalam ok. 40 minut, góra dół. W połowie czasu wierzch przykryłam folią by kruszonka się nie spaliła. Polecam wszystkim smacznego.
/8 miesięcy temu
A do ciasta żadnego cukru się nie dodaje? Właśnie się piecze i jak się okaże, że jest bez smaku ciasto to będzie wtopa.....
/10 miesięcy temu
w przepisie powinien być cukier do ciasta
POKAŻ KOMENTARZE (11)