Pleciona tarta z masą orzechową

Nie tylko dla wielbicieli orzechów!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pleciona tarta z masą orzechową
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • opakowanie suszonych drożdży
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • skórka otarta z pomarańczy
Masa orzechowa:
  • szklanka orzechów laskowych
  • 1,5 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sok z całej pomarańczy
  • 4 łyżki rumu lub mleka
  • jajko
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę na słodko z orzechami!

  1. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem.
  2. Odstaw na 10 minut.
  3. Następnie wymieszaj z cukrem, jajkiem, olejem i skórką pomarańczy.
  4. Wlej do mleka.
  5. Zagnieć elastyczne ciasto.
  6. Przykryj folią i odstaw na 40 minut.
  7. W tym czasie połowę orzechów drobno zmiel, a drugą połowę zmiel grubo lub posiekaj.
  8. Połącz z cukrem, bułką tartą, cynamonem, sokiem z cytryny, śmietaną, rumem lub mlekiem.
  9. Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 5 mm.
  10. Posmaruj farszem i zwiń w roladę.
  11. Ułóż na papierze do pieczenia.
  12. Ciasto przetnij wzdłuż na pół.
  13. Zlep dwa końce i zapleć naprzemiennie, na końcu także dokładnie zlepiając.
  14. Papier z ciastem przełóż na dużą blachę.
  15. Piecz 35-40 minut w temp. 200°C.

Sprawdź inne przepisy na tarty na słodko:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: tartaorzechyciasto
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)