Placek z owocami i galaretką

Jesienią nie rezygnuj z owoców. Do ciasta użyj mrożonej mieszanki owocowej!

DRUKUJ PRZEPIS
Placek z owocami i galaretką
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 240 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 10 dag mąki pszennej
  • kisiel pomarańczowy bez cukru
  • 6 łyżek soku z pomarańczy
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

Krem:
  • 0,4 l mleka
  • budyń waniliowy
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru

Poncz:
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego

Oraz:
  • 40 dag miękkich owoców jagodowych (świeżych, mrożonych)
  • galaretka pomarańczowa
  • masło i tarta bułka do formy
Tarta z gruszkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką pomarańczową. Białka ubij, wyłóż na masę żółtkową. Przesiej mąkę i proszek kisielowy. Wymieszaj. Tortownicę (średn. 28 cm) wysmaruj masłem, posyp bułką. Nałóż ciasto, piecz 35 min (180 st.). Wyłóż na talerz, skrop sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem.
  2. Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń, ostudź i schłodź. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce budyń. Wierzch ciasta posmaruj kremem. Ułóż warstwę owoców i zalej je tężejącą galaretką pomarańczową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odstaw.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)