Placek z jabłkami jak u babci

Smaku babcinego placka z jabłkami nie da się zapomnieć!

DRUKUJ PRZEPIS
Placek z jabłkami jak u babci
Fotolia
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1-2 jaja
  • 100 ml śmietany
  • proszek do pieczenia
  • 1-2 kg jabłek
  • 1 pełna szklanka cukru
  • cynamon
  • pół laski wanilii
  • cukier waniliowy
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smarowania formy
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Przygotowanie jabłek:

  1. Jabłka umyć i obrać. Usunąć z nich gniazdka z pestkami.
  2. Pokrojone jabłka rozgotować z wodą, cynamonem, wanilią oraz cukrem. Mieszać podczas gotowania.

Ciasto:

  1. Mąkę przesiać.
  2. Utrzeć margarynę. Dodać mąkę, jaja, śmietanę, proszek do pieczenia (ok. 1 łyżeczkę) oraz pozostałe składniki. Ugniatać.
  3. Zagniecione ciasto podielić na dwie części i włożeyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  4. Po oziębieniu ciasta, jedną część rozwałkować i wyłożyć na dno nasmarowanej tłuszczem blachy. Lekko podpiec w temp. 180 stopni Celsjusza.
  5. Drugą część ciasta rozwałkować.
  6. Po podpieczeniu spodniej części ciasta wyłożeć na nie jabłka. Na wierzch położyć drugą część ciasta.
  7. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)