Przygotowanie 20 min * pieczenie ok. 100 min * porcja – ok. 265 kcal
Składniki na 16 porcji:
- 75 dag sera potrójnie mielonego
- 5 jajek
- po 1 szkl. cukru i mleka
- cukier waniliowy
- 1 opakowanie Sernixu
- 1 budyń waniliowy
- 30 dag jeżyn
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Do sera dodaj żółtka, cukier, mleko, cukier waniliowy, budyń i Sernix. Wszystko razem zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
- Ubij sztywną pianę z białek i ostrożnie połącz z masą serową.
- Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp jeżynami.
- Placek piecz 10 min w temp. 220 st. C, a następnie zmniejsz temp. do 160 st. i piecz jeszcze ok. 80 min. Studź w uchylonym piekarniku. Posyp cukrem pudrem.
Pyszne ciasta - forum >>