Placek kokosowo-bananowy

To ciasto ma tradycyjny wygląd, ale egzotyczny posmak!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Placek kokosowo-bananowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag masła
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych  
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 2 banany
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ciasto kokosowo-bananowe!
1. Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni.
2. Ostudź.
3. Masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania, wbijaj kolejno jajka.
4. Dosyp obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i orzechy.
5. Dosyp wiórki kokosowe, wlej mleko.
6. Na końcu dołóż pokrojone w kostkę banany. Wymieszaj.
7. Foremkę keksową wysmaruj masłem i wysyp mąką.
8. Wlej ciasto, wyrównaj i piecz 1-1,5 godziny w 180°C, do suchego patyczka.
9. Gotowe ciasto wyjmij z foremki, ostudź.
10. Możesz udekorwać gęstym lukrem przygotowanym z cukru i śmietany, a wierzch posypać wiórkami świeżego kokosa.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: banankokosciasto
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)