Placek kakaowy z jabłkami i orzechami

Do placka można też dodać gruszki i śliwki, które nie podnoszą zbyt szybko poziomu cukru we krwi
/ 15.09.2010 11:20

Przygotowanie 30 min * pieczenie 45 min * 1 porcja – ok. 145 kcal

Składniki na 24 porcje:
- 10 dag mąki białej
- 15 dag mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 jajka
- 10 dag słodziku do ciast
- 1/2 szklanki oleju
- kilka łyżek chudego mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jabłka
- pół cytryny
- 10 dag orzechów włoskich
- 2–3 łyżki galaretki jabłkowej lub porzeczkowej

Sposób wykonania:
1. Jabłka obierz, usuń gniazdka nasienne, pokrój w dużą kostkę, skrop sokiem z cytryny. Orzechy posiekaj.

2. Jajka ubij ze słodzikiem. Dodaj mąkę, przesiane kakao, sodę i cynamon oraz olej i mleko. Zmiksuj na jednolitą masę.

3. Jabłka i orzechy oprósz łyżką mąki, dodaj do ciasta, wymieszaj.

4. Ciasto przełóż do formy natłuszczonej olejem i wysypanej tartą bułką. Piecz ok. 45 min w 190 st. C. Wierzch gorącego ciasta posmaruj galaretką.

Pyszne ciasta - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA