POLECAMY

Placek drożdżowy ze śliwkami

Zobacz przepis na idealne ciasto drożdżowe, które zachwyci smakiem ciebie i twoją rodzinę!

DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • skórka otarta z cytryny
  • sól
  • 1 kg śliwek węgierek
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Dekoracja:

  • cukier puder
  • wiórki kokosowe
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozkrusz w dużej misce, wymieszaj z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i 4 łyżkami mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę przesianej mąki, cukier utarty z żółtkami, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i szczyptę soli. Zagnieć elastyczne ciasto. Na koniec wlej roztopione i ostudzone masło i ponownie wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.
  2. Ciasto rozwałkuj na placek wielkości blachy (ok. 30 x 30 cm). Blachę natłuść i posyp tartą bułką. Ułóż ciasto, wierzch obłóż połówkami śliwek (skórką do dołu). Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudź, ciasto drożdżowe posyp cukrem pudrem oraz wiórkami kokosowymi.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/6 miesięcy temu
W zimie jak nie mam świeżych truskawek to dodaję do takiej drożdżówki Śliwellę. Pyszny wychodzi :)
/3 lata temu
Super drożdżówka wyszła ze śliwkami ,naprawdę warto ja upiec.