Placek drożdżowy z wiśniami

Jeśli nie masz świeżych wiśni, możesz zastąpić je mrożonymi!

DRUKUJ PRZEPIS
Placek drożdżowy z wiśniami
A. Rogalski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 6 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • 70 dag wiśni
  • cukier puder
  • paseczki skórki cytrynowej
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozetrzyj starannie z łyżeczką cukru. Dodaj szklankę ciepłego mleka i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do mieski przesiej resztę mąki. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką otartą z cytryny oraz szczyptą soli. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, a następnie masę źółtkową. Wyrabiaj ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę.
  3. Masło rozpuść w rondelku, przestudź. Dodaj do ciasta i wyrabiaj dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3 cm. Wyłóź na natłuszczoną i oprószoną mąką płaską formę lub blachę. Wiśnie umuj, osusz i wydryluj. Rozłóź na powierzchni ciasta. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
  5. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 45 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy z wiśniami posyp cukrem pudrem i udekoruj paseczkami skórki cytrynowej. Możesz także obłożyć listkami melisy.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)