POLECAMY

Przekładany placek czekoladowo-śmietankowy

Pomysł na pyszny deser: oto placek czekoladowo-śmietankowy!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Przekładany placek czekoladowo-śmietankowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 290 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka mąki (170 g)
  • szklanka orzechów włoskich (150 g)
  • 12,5 dag masła
  • 2 łyżki cukru (30 g)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • łyżka żelatyny (10 g)

Na masę budyniową:

  • 4 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 budynie czekoladowe


Na masę śmietanową:  

  • 250 ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka żelatyny (10 g)


Na wierzch:

  • 100 g tartej czekolady
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placek czekoladowo-śmietankowy! Ten budyniowy przekładaniec nie jest trudny w przygotowaniu!

  1. W misce wymieszaj mąkę, orzechy, rozpuszczone masło i cukier.
  2. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieć. Piecz przez mniej więcej 20 minut w 190 stopniach C na złoty kolor.
  3. Odstaw do ostygnięcia.

Rolada ptysiowa z kremem karpatkowym

  1. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw.
  2. Gdy napęcznieje, wlej trochę śmietanki i podgrzej, aby się rozpuściła.
  3. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno.
  4. Ser utrzyj z cukrem pudrem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną oraz ubitą śmietanką.
  5. Masę serową przełóż na upieczony spód.
  6. Ciasto odstaw do lodówki.
  7. Ugotuj budyń waniliowy i oddzielnie czekoladowy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale w połowie podanej w instrukcji ilości mleka.

Rolada z galaretką i kremową masą

  1. Przestudź, mieszając od czasu do czasu.
  2. Na ciasto wyłóż najpierw ciemny, potem jasny budyń.
  3. Na masy budyniowe wyłóż bitą śmietanę.
  4. Całość posyp tartą czekoladą i posiekanymi orzeszkami. Odstaw do lodówki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 miesiące temu
w skladnikach nie widze sera