POLECAMY

Placek biszkoptowy z owocami i galaretką

Placek z owocami i galaretką na warstwie kremu czekoladowego smakuje zawsze i wszystkim. Będzie słodką ozdobą rodzinnego przyjęcia lub imprezy w gronie przyjaciół.

DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 130 min
Ilość kalorii: 210 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki kremu czekoladowego do pieczywa
  • zielona galaretka (np. kiwi)
  • 1/2 szklanki drobnych owoców (truskawki, borówki)
  • pomarańcza
  • kiwi
  • 2 żółte śliwki
Przygotowanie:
  1. Żółtka na biszkopt ubij z 2 łyżkami gorącej wody. Ubijając, wsyp 2/3 cukru i cukier waniliowy. Utrzyj na puch. Białka ubij na pianę z resztą cukru. Dodaj do masy i lekko wymieszaj. Na masę przesiej mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe przelej do średniej prostokątnej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minuty (180 st.). Ostudź, delikatnie odetnij wierzch.
  2. Krem czekoladowy lekko podgrzej i posmaruj wierzch ciasta. Obłóż pokrojonymi owocami. Polej tężejącą galaretką, rozpuszczoną w 400 ml wody. Biszkopt chłodź godzinę.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/4 lata temu
Ja do tych biszkoptów z owocami dodałabym jeszcze porzeczki, ale to według uznania rozumiem?
/4 lata temu
Uwielbiam biszkopty z owocami! pycha!
/4 lata temu
Placek biszkoptowy z owocami, mniam!