Przygotowanie ok. 100 min
Porcja ok. 320 kcal
Przepis na 12 porcji:
- 4 jajka
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- 15 dag mąki
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
- 3 białka
- 15 dag cukru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Oraz:
- 60 dag śliwek
- 10 dag cukru trzcinowego
- 25 dag serka mascarpone
- 20 dag kremówki
- cytryna
- kieliszek rumu
- cukier waniliowy
- łyżka uprażonych wiórków kokosowych
- cynamon
Sposób wykonania placka bezowego ze śliwkami:
- Przygotuj ciasto: żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i 4 łyżkami wody. Przesiej do nich mąkę, kakao i proszek. Włóż ubite białka. Ciasto wymieszaj i włóż do wyłożonej pergaminem formy (ok. 25 x 28 cm). Rozprowadź na grubość ok. 2–3 cm. Piecz 12 min (180 st.), wyjmij. Białka ubij na pianę. Wsyp cukier i ubijaj, aż piana będzie lśniąca. Wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj i wyłóż na upieczone ciasto. Susz 45 min w temp. 120 st.
- Połówki śliwek włóż do rondla, posyp cukrem trzcinowym i cynamonem. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Skrop rumem, ostudź. Mascarpone zmiksuj z sokiem i skórką startą z cytryny. Dodaj kremówkę ubitą z cukrem waniliowym. Masę wyłóż na bezę, nałóż śliwki, posyp wiórkami.