POLECAMY

Doskonałe korzenne ciasteczka - sprawdź nasze przepisy na pierniki

Pierniki to klasyczny świąteczny wypiek, który przypomina zapach dzieciństwa – sprawdź jak je przygotować!

/ 2 tygodnie temu
Doskonałe korzenne ciasteczka - sprawdź nasze przepisy na pierniki

Pierniki przyrządzane na bazie mieszanki przypraw, w której skład wchodzą: mielony cynamon, imbir, goździki, anyż oraz pieprz to wyjątkowe ciasteczka, które towarzyszą nam najczęściej podczas świąt Bożego Narodzenia. Te z dodatkiem miodu lub melasy są delikatne i pulchne. Sprawdź jak upiec te idealne!

Pierniczki z miodem: przepis

Oto składniki na pierniczki z miodem:

  • szklanka miodu
  • ¾ kostki masła
  • jajko
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cynamonu
  • łyżka imbiru
  • mielone goździki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pierniczki z miodem?

W dużej misce ubijamy masło razem z miodem na gładką i puszysta masę. Roztrzepujemy jajko. Dodajemy wcześniej przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki oraz imbir. Wszystko miksujemy do uzyskania zwartej kuli. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy dowolnie wybrane kształty. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy pierniki przez 15 minut. Studzimy na kratce. Tak przygotowane ciastka dekorujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Miękkie pierniczki: przepis

Oto składniki na miękkie pierniczki:

  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • jajko
  • szklanka melasy
  • łyżka octu
  • 5 szklanek mąki
  • łyżka cynamonu
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić miękkie pierniczki?

Mąkę i przyprawy przesiewamy przez sitko. Masło ucieramy razem z cukrem i solą. Dolewamy melasę, jajka, ocet. Następnie przesianą wcześniej mąkę dodajemy do całości i mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji. Dosypujemy przyprawy. Wałkujemy ciasto i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem. Tak przygotowane możemy przechowywać przez długie miesiące.

Ciasto na pierniki świąteczne

Oto składniki na ciasto na pierniki świąteczne:

  • kostka masła
  • 4 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • cynamon
  • imbir
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto na pierniki świąteczne?

Masło roztapiamy w rondelku i ostudzamy. Przesiewamy mąkę, cukier, przyprawy oraz sól. Mokre składniki łączymy z suchymi do utworzenia zwartej konsystencji. Odkładamy w misce do lodówki przynajmniej na godzinę do schłodzenia. Tak przygotowane ciasto możemy piec w 180 stopniach Celsjusza. Wykonamy z tego zarówno pierniki, jak i bazę do stworzenia piernikowej chatki.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 dni temu
pierniczki na Boże Narodzenia obowiązkowe:) pieczemy całą rodziną, to już u nas taka tradycja. inny przepis na pierniczki: blog.impel.pl/przepis-pierniczki-party-service/