Piernik z bakaliami i polewą

Święta Bożego Narodzenia straciłyby wiele ze swojego uroku, gdyby nie kojarzyły się z aromatem pysznych pierników.

DRUKUJ PRZEPIS
Piernik z bakaliami i polewą
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag pszennej mąki pełnoziarnistej
  • szklanka miodu gryczanego
  • 1/2 szklanki kawy
  • 25 dag cukru brązowego
  • 15 dag masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • torebka przyprawy do pierników
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Bakalie:

  • po 10 dag rodzynek, suszonych śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, laskowych i migdałów

Polewa czekoladowa:

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • szklanka śmietany 36-proc.
  • kieliszek rumu
  • słoik gęstych powideł śliwkowych
Piernik świąteczny - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Miód zagotuj z cukrem, masłem, kawą, kakao i przyprawą do pierników. Ostudź, wbij jajka, zmiksuj. Wsyp mąkę z proszkiem i sodą, zmiksuj. Do ciasta dodaj 3/4 posiekanych bakalii. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem blachy. Piecz 45 min (180 st.). Ostudź, przekrój na 2 placki i przełóż powidłami.
  2. Śmietanę mocno podgrzej z połamaną czekoladą i mieszając, rozpuść. Polewę ostudź i wymieszaj z rumem. Wierzch ciasta polej polewą, posyp odłożonymi bakaliami, odstaw do wystudzenia.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
lala/11 miesięcy temu
CUDOWNIE PYSZNY NA SWIETA, OBOWIAZKOWY W WIGILIE !!!