Pieczone jabłka z miodem

Jabłka są pyszne nie tylko w szarlotce. Wypróbuj przepis na pieczone jabłka z miodem!

DRUKUJ PRZEPIS
Pieczone jabłka z miodem
A. Rogalski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 twarde jabłka
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki powideł wiśniowych
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki rodzynek
  • 4 łyżeczki płatków migdałowych

Do dekoracji:
  • gałązki melisy cytrynowej
  • 4 kawałki zwiniętej kory cynamonu
Kruchy jabłecznik - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Jabłka umyj, osusz. Odetnij 1/4 każdego z nich i wydrąż środek, pozostawiając 1 cm warstwy miąższu na bokach. Wnętrza jabłek skrop sokiem z cytryny.
  2. Wyjęty miąższ (bez gniazda nasiennego) posiekaj. Wymieszaj z miodem, rodzynkami i powidłami. Dopraw cynamonem.
  3. Przygotowanym farszem napełnij jabłuszka. Ustaw w naczyniu żaroodpornym i wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st. Uważaj, aby w trakcie pieczenia owoce nie popękały, bo będą wyglądały nieapetycznie.
  4. Lekko rozgrzej patelnię, wsyp płatki migdałowe i podgrzewaj, mieszając, aż staną się rumiane. Przesyp na talerzyk.
  5. Gotowe owoce wyjmij z piekarnika. Przełóż na osobne talerzyki i odstaw na kilka minut, aby przestygły. Stygnące nadzienie jabłuszek posyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Deser udekoruj gałązkami melisy cytrynowej i kawałkami zwinętej kory cynamonu.

Zobacz inne przepisy na słodkości z jabłkami >>

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)