POLECAMY

Szybki jesienny deser - sprawdź nasze przepisy na pieczone jabłka

Pieczone jabłka to prosty w przygotowaniu deser, który zachwyci nawet wybrednych smakoszy – sprawdź nasze przepisy!

/ 3 miesiące temu
Szybki jesienny deser - sprawdź nasze przepisy na pieczone jabłka fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Pieczone jabłka wypełnione doskonałym nadzieniem to ciekawy pomysł na lekki i orzeźwiający deser. Do tego możemy wykorzystać różne odmiany – Szarą Renetę, Golden Delicious lub Jonagold. Wypełnienie w postaci sycącej kaszy jaglanej, płatków owsianych oraz owoców możemy urozmaicić korzennymi przyprawami. Sprawdź nasze pomysły na lekki i smaczny deser!

Pieczone jabłka z żurawiną

Oto składniki na pieczone jabłka z żurawiną:

  • 4 duże jabłka
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki żurawiny
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 4 łyżeczki masła
  • 2 szklanki soku żurawinowego

Jak zrobić pieczone jabłka z żurawiną?

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Jabłka myjemy pod bieżącą wodą, Wydrążamy środek, usuwamy ogonki. Następnie mieszamy rodzynki z brązowym cukrem, żurawiną i masłem. Gotową masą uzupełniamy środek jabłek. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sokiem żurawinowym. Następnie przekładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut do miękkości. Tak przyrządzone pieczone jabłka są doskonałym pomysłem na deser lub drugie śniadanie.

Pieczone jabłka z kaszą jaglaną

Oto składniki na pieczone jabłka z kasza jaglaną:

  • 4 duże jabłka
  • kubek ugotowanej kaszy jaglanej
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki masła
  • szczypta soli

Jak zrobić pieczone jabłka z kaszą jaglaną?

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Następnie myjemy jabłka pod bieżącą wodą i wydrążamy środek. W międzyczasie gotujemy kasze jaglaną w osolonej, wrzącej wodzie. Po opłukaniu ostudzamy i łączymy z masłem, cukrem i cynamonem. Wypełniamy środek jabłek przygotowaną masą. Pieczemy całość przez 30 minut do miękkości. Tak przyrządzone owoce możemy serwować na deser z gałką lodów waniliowych.

Pieczone jabłka z cynamonem

Oto składniki na pieczone jabłka z cynamonem:

  • 4 duże jabłka
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżeczki masła
  • łyżeczka cynamonu
  • posiekane orzechy włoskie

Jak zrobić pieczone jabłka z cynamonem?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Jabłka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą  i wydrążamy gniazda nasienne. Łączymy cukier, masło oraz posiekane wcześniej orzechy włoskie. Masa wypełniamy środek jabłek.  Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 30 minut. Po ostudzeniu podajemy z ulubionymi lodami lub pokruszonymi ciastkami. Tak przygotowane pieczone jabłka możemy jeść również na zimno.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)