Pieczone jabłka

Pachnące cynamonem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczone jabłka
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 duże jabłka  
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki posiekanej suszonej żurawiny
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • czubata łyżka śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
Kruchy jabłecznik - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na jabłka pieczone!

  1. Orzechy wymieszaj z żurawiną, cynamonem, gałką i cukrem.
  2. Dodaj do nich rozpuszczone masło i śmietanę.
  3. Jabłka obierz, przekrój na pół, łyżeczką usuń gniazda nasienne.
  4. Ułóż w naczyniu do zapiekania, obłóż grubo przygotowanym farszem i piecz 25 minut w  temp. 190°C.
  5. Podawaj gorące np. z lodami.

Sprawdź inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)