POLECAMY

Pieczone banany

Dla dzieci deser zamiast likierem polej sosem czekoladowym

DRUKUJ PRZEPIS
Pieczone banany Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 duże twarde banany
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 3 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego
  • 4 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • lody truskawkowe
Przygotowanie:
  1. Nieobrane, umyte banany ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15–20 min, aż skórki sczernieją.
  2. Czekoladę drobno posiekaj. W garnuszku zagotuj śmietankę. Wsyp czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  3. Górną cześć skórki banana natnij i rozchyl. Gorące banany ułóż na talerzach razem z kulkami lodów. Przed podaniem, cały deser polej likierem czekoladowym i posyp płatkami migdałowymi.
  4. Pieczone banany można udekorować listkami mięty.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)