Pianka z mango na spodzie z herbatników

Lekkie ciasto - w sam raz na ciepłe dni!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pianka z mango na spodzie z herbatników
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 70 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag pełnoziarnistych, drobno pokruszonych herbatników
  • 8 dag rozpuszczonego masła
Na masę:
  • 2 owoce mango
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 500 ml kremówki
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na lekkie ciasto z mango!

  1. Herbatniki wymieszaj z masłem, wylep dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piecz 10 minut w temp. 180 st. C. Ostudź.
  3. Jedno mango obierz, pokrój i zmiksuj.
  4. Wymieszaj z cukrem, żelatyną i podgrzej, aż żelatyna się rozpuści.
  5. Ostudź.
  6. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  7. 2/3 kremówki wymieszaj z masą owocową.
  8. Wyłóż na spód z herbatników.
  9. Udekoruj resztą kremówki i odstaw do lodówki na godzinę (do stężenia).
  10. Tuż przed podaniem obierz drugie mango, potnij je w fantazyjne paski - najlepiej obieraczką do warzyw.
  11. Udekoruj nimi wierzch deseru.

Sprawdź inne przepisy na lekkie desery:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: Mangociastaciastopianka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
aaa/rok temu
Na jakiej wielkości foremkę są te proporcje?