Jak zrobić pączki wiedeńskie - sprawdzony przepis i proporcje

Ten rodzaj pączków określany jako "pączki wiedeńskie" jest również znany pod nazwą pączków hiszpańskich. Od tradycyjnych pączków odróżniają je dwie cechy - mają dziurkę (są bez nadzienia) i są robione z ciasta parzonego.
/ 25.02.2019 13:22

Pączki wiedeńskie

Fot. Fotolia

Przepis sprawdzi się zarówno z okazji tłustego czwartku jak i w roli całorocznego deseru. Porcja parzonego ciasta smażonego w głębokim tłuszczu ma sporo kalorii – o tym powinni pamiętać wszyscy ci, którzy dbają o linię.

Dobra informacja dla niewprawionych kucharzy – przygotowanie ciasta parzonego jest łatwiejsze i szybsze niż przygotowanie ciasta drożdżowego.

Pączki wiedeńskie - przepis

Składniki na pączki (12 sztuk):

  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotuj z masłem, dodaj szczyptę soli.
  2. Gotując dodawaj przesianą mąkę cały czas mieszając. Ostudź.
  3. Kolejno wbijaj jajka do rondla, dokładnie wymieszaj ciasto z jajkami.
  4. Przełóż ciasto do szprycy i wyciskaj gniazdka.
  5. Smaż w głębokim tłuszczu (dobrze rozgrzanym) po około 4 minuty z każdej strony.
  6. Po wyjęciu wyłóż na papierowy ręcznik, aby wchłonął część tłuszczu.

Przygotowanie lukru:

  1. Wymieszaj wodę z cukrem i sokiem z cytryny, ucieraj, aż masa będzie jednolita.
  2. Dekoruj pączki.Pierwszą partię pączków wkładaj do garnka dopiero wtedy, gdy tłuszcz jest wystarczająco dobrze rozgrzany (około 180 °C).
  3. Jeśli pączki będą zbyt długo zanurzone w oleju, wchłoną go za dużo.

Pączki gniazdka z serem

Składniki:

  • 70 g masła
  • 50 g sera twarogowego z wiaderka
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do garnka przełóż masło i rozpuść. Dosyp mąkę i dokładnie mieszaj.
  2. Dodaj serek twarogowy i pozostaw masę do dokładnego wystygnięcia.
  3. Wbij kolejno jajka i przełóż do szprycy.
  4. Rozgrzej olej słonecznikowy i wyciskaj masę tworząc gniazdka.
  5. Pod koniec polukruj całość lub oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:

Jak udekorować pączki? Sprawdź, jak zrobić najlepsze pieczone pączki z czekoladową polewą!

Redakcja poleca

REKLAMA