Pączki twarogowe - przepis składniki i przygotowanie

Skuszą każdego łasucha!
Weronika Kwaśniak / 13.01.2016 06:00
DRUKUJ PRZEPIS
Pączki twarogowe - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag sera ricotta
  • 25 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • duże jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki octu
  • olej do głębokiego smażenia
  • biała polewa lub lukier
  • kolorowe posypki do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pączki twarogowe!

  1. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto, odstaw je na 30 minut.
  2. Podsypując mąką, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.
  3. Przy pomocy szklanki wykrawaj krążki.
  4. W rondlu rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź do niego krążki ciasta i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Wyjmij z rondla, ułóż na półmisku wyłożonym papierowymi ręcznikami.
  6. Wystudzone pączki dekoruj polewą i posypkami.

Zobacz inne przepisy na karnawałowe pyszności:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA