Ozdabianie pierniczków

Jak będzie w tym roku wyglądać choinka? Gdy Święta zbliżają się dużymi krokami, czas pomyśleć o ozdabianiu pierniczków!

Pierniczki to magiczne ciasteczka. Wystarczy o nich pomyśleć i już widzimy pięknie nakryty stół, połyskującą choinkę, uśmiechnięte twarze najbliższych. Wystarczy je powąchać, żeby wprawić się w cudowny, świąteczny nastrój.

Prawdopodobnie wszyscy lubią pierniczki, jeśli ktoś nie lubi ich jeść, co jest wątpliwą sprawą, z pewnością lubi na nie patrzeć. I dorosły i dziecko.

Dzieci przynoszą z przedszkola piosenkę o choince ozdobionej jabłkami i pierniczkami.

[Na gałązce choinkowej wiszą dwa jabłuszka
Przy pierwszym pajac przy drugim kaczuszka
Pajac biały jest jak piekarz mąkę ma na brodzie
A kaczuszka złota jakby kąpała się w miodzie
Choinka wesoła, wesoła choinka... ]

Sposobów dekoracji jest wiele od tych tradycyjnych po nowoczesne. Gotowe wyroby do dekorowania można nabyć w sklepach lub zrobić samemu. Wszystko zależy od inwencji dekoratora.

Zobacz także: Jak przygotować piernik na Boże Narodzenie?

Oto kilka pomysłów.

Lukier

Lukier możemy przyrządzić domowym sposobem lub po prostu kupić.
W sklepach najczęściej spotykamy lukier w proszku do rozcieńczenia wodą, w tubkach i płynny w torebkach.
Ten w tubkach jest bardzo wygodny do robienia niewielkich ozdób i napisów. Szybko zastyga i ma ciekawe, jaskrawe kolory.

Płynne lukry są pastelowe lub białe. Gdy zgęstnieją, możemy je łatwo rozrzedzić wkładając zamknięte opakowanie do kąpieli wodnej. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 70 stopni.

Domowy lukier natomiast, z pewnością jest mniej „chemiczny” a jego smak wybieramy sami.

Lukier gotowany przyrządzamy w następujący sposób:

1 i ¼ szklanki cukru zalewamy 1/8 litra gorącej wody, gotujemy na dużym ogniu uważając, żeby cukier się nie skrystalizował, następnie dodajemy 2 łyżeczki 6% octu. Najłatwiej sprawdzić czy lukier jest już gotowy metodą „na nitkę”, jeśli spływający z łyżki lukier ciągnie się jak nitka, wtedy możemy zdjąć go z ognia. Gdy odrobinę przestygnie (ale nie wystygnie!), ucieramy drewnianą łyżką aż zacznie robić się biały. Gdyby za szybko gęstniał, rozcieńczamy go niewielką ilością gorącej wody.

W ten sam sposób przyrządzamy lukier pomadkowy. Ucieramy go do konsystencji ciasta i od razu rozcieńczamy wodą lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu, żeby nie wysechł.

Lukier surowy przyrządzamy z białka i cukru pudru. Ubijamy za pomocą miksera 1 białko z około 1 szklanką lub więcej cukru pudru w taki sposób, żeby lukier miał gęstą nierozlewającą się konsystencję.

W zależności od upodobań, do lukru możemy dodać kwasek cytrynowy, sok lub otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aromat waniliowy, migdałowy lub inny.

W łatwy sposób barwimy lukier: na beżowo niewielką ilością zaparzonej kawy, czekoladą, kakao.
Kolor różowy uzyskamy dodając do lukru sok z buraków, porzeczek lub malin. Na żółto barwimy kurkumą, na niebiesko natomiast, sokiem z jagód.

Możemy też użyć gotowych barwników spożywczych.

Polewy

Pierniczki, zwłaszcza te grubsze typu „katarzynki” bardzo ładnie wyglądają w polewie. A najlepiej smakują w polewie czekoladowej. Najprostszy sposób na polewę czekoladową, to rozpuszczenie czekolady (gorzkiej, mlecznej, białej) w kąpieli wodnej. Możemy również rozpuścić ją w rondelku, uważając, żeby się nie przypaliła, dodając około 4 łyżek masła i odrobinę mleka lub słodkiej śmietanki.

Tradycyjną polewę na ciasto typu „murzynek” przygotowujemy mieszając ¼ szklanki wody lub mleka z ½ kostki masła, 8 łyżkami kakao i szklanką cukru. Ta polewa po zastygnięciu tworzy na cieście błyszczącą glazurę a pod spodem lekko się ciągnie.

Ozdoby

Ozdoby przyklejamy na niezastygniętym lukrze. Mogą to być zwykłe groszki, cukrowe perełki, kolorowe cukrowe konfetti w kształcie serduszek lub gwiazdek. Dostępne są nawet cukrowe kryształki, które ślicznie się mienią.
Możemy sami przygotować ozdoby z lukru, wylewając dowolny kształt na pergaminie i pozostawiając do zastygnięcia lub lepiąc je z pomadkowego lukru.
Bardzo ładnie na ciastku wyglądają bakalie na przykład połówka orzecha włoskiego, płatki migdałowe, żurawina czy rodzynki.

Zobacz także: Przyprawa do piernika

Witrażyki

Witrażyki robimy podczas pieczenia pierniczków. Potrzebne nam są do tego stare, dobre, tradycyjne landrynki, które rozdzielamy kolorami, wkładamy każdy kolor do osobnej torebki i rozłupujemy na małe kawałeczki za pomocą tłuczka do mięsa lub młotka.

W surowym ciasteczku wycinamy dziurkę, wsypujemy pokruszone landrynki i pieczemy razem. Landrynki rozpuszczają się tworząc po zastygnięciu piękne, kolorowe okienko.

W kuchni pachnącej cynamonem, imbirem i kardamonem dekorowanie pierniczków to wspaniale, relaksujące zajęcie, w które można włączyć i małych i dużych najbliższych.

Szanowni Państwo! Pierniczenie czas zacząć! ;)

Waniliowe ciasteczka - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (3)
KOMENTARZE (3)
~Ola Winterot/9 miesięcy temu
Ja dzisiaj w szkole upiekłam pierniczki.
~bognaw/2 lata temu
śliczne pierniczki i bardzo przydatne rady;
jutro zabieram się do dekorowania:)
~Gos/3 lata temu
Pięknie i smacznie opisane piernikowanie!