Owsiane gofry z galaretką na winie i letnimi owocami

Prosty i oryginalny deser!

DRUKUJ PRZEPIS
Owsiane gofry z galaretką na winie i letnimi owocami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Ilość kalorii: 320 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 20 dag płatków owsianych
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag rozpuszczonej margaryny
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • kilka łyżek oleju

Dodatkowo:

  • 20 dag serka waniliowego
  • 4 łyżki mieszanki świeżych owoców: malin, jeżyn, borówek
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane wsyp na rozgrzaną, suchą patelnię z grubym dnem. Mieszając, lekko upraż, uważając, aby się nie przypaliły. Wsyp do miski malaksera. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka dodaj do płatków owsianych razem z margaryną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, 4 łyżkami wody oraz kilkoma kroplami olejku migdałowego. Całość zmiksuj na jednolite ciasto.  Następnie połącz z ubitymi białkami, delikatnie mieszając. Nałóż do natłuszczonej olejem gofrownicy, upiecz rumiane gofry.
  2. Owoce opłucz delikatnie, osącz na sicie, lekko wysusz. Większość wymieszaj z serkiem waniliowym. Resztą owoców udekoruj gotowe gofry.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)