Otulony sernik

Z posmakiem kawy, wiśni i wiórków kokosowych!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Otulony sernik
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • jajko
Masa:
  • 60 dag sera białego półtłustego
  • duży kubek śmietany 18%
  • 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki drobnej kawy rozpuszczalnej
  • szklanka wiśni z nalewki lub 10 dag wiśni kandyzowanych
Pianka:
  • białko
  • szczypta soli
  • 10 dag cukru
  • ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Sernik piernikowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić sernik z pianką!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Rozwałkuj, wylep nim dno i boki tortownicy, wstaw do lodówki.
  3. Ser zmiksuj ze śmietaną, cukrem i żółtkami.
  4. Dodaj mąkę i przesianą kawę, wymieszaj.
  5. Połącz z pianą z białek.
  6. Na ciasto wyłóż kilka łyżek masy, posyp wiśniami, przykryj resztą ciasta.
  7. Piecz przez 50 minut w 150°C z termoobiegiem.
  8. Białko ubij ze szczyptą soli i cukrem.
  9. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  10. Piecz jeszcze 20 minut w 150°C.

Zobacz więcej przepisów na serniki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
pomocy, jak zrobić taki sernik z pianką jak na focie