Orzechy - dodatek do ciast

Orzechy.
Orzechy są nie tylko smacznym, ale i bardzo zdrowym dodatkiem do ciast i wypieków. W rzeczywistości są to owoce lub jadalne pestki otoczone zeschłą łupiną. Należą do nich także kasztany, żołędzie.
/ 14.12.2009 15:59
Orzechy.

Królestwo orzechów

Migdały – uważane są za najzdrowsze orzechy. Zawierają błonnik, minerały oraz witaminy, w szczególności E i B2. To bogate źródło magnezu, fosforu i potasu. Z migdałów produkuje się masę marcepanową, z której możemy zrobić piękne ozdoby cukiernicze. Ponadto, migdały są ważnym składnikiem wielu ciast, takich jak kruchy placek z migdałami lub ciasto daktylowe z polewą toffi i migdałami.

Orzechy włoskie – to niezwykle bogate źródło witamin E i C oraz kwasu lanolinowego, który dostarcza mózgowi niezbędnego naturalnego tłuszczu. Działają korzystnie na komórki nerwowe, obniżając poziom cholesterolu. Popularnym sposobem wykorzystania orzechów włoskich jest przyrządzanie słynnego, pochodzącego z basenu Morza Śródziemnego ciasta, tj. baklawy.

Orzechy laskowe – podobnie jak ich włoscy bracia prowadzą do obniżenia poziomu cholesterolu. Zawierają sole mineralne, witaminy z grupy B, kwas foliowy. Ich przydatność do ciast wydaje się największa spośród rodziny orzechowatych. Można je zastosować praktycznie do każdego wypieku.

Orzechy pistacjowe – wyróżniają się szczególnie dużą zawartością żelaza w 100 gramach produktu. To również źródło błonnika i witaminy B1. Idealnie nadają się do wszelakich rodzajów wypieków oraz marcepanów.

Orzechy brazylijskie – ich spożywanie usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje poziom cholesterolu. Orzechy brazylijskie są wyjątkowe wśród produktów spożywczych pod względem zawartości selenu. Pierwiastek ten ma wiele właściwości antynowotworowych.

Pekan (orzesznik jadalny) – pochodzi z Ameryki Północnej. Ma bardzo charakterystyczny masłowaty posmak i aromat. Zawiera największą ilość antyoksydantów wśród orzechowatych. Bardzo popularny składnik słodkich deserów, jednakże w Polsce wciąż rzadko spotykany.

Najpopularniejszym sposobem wkomponowania orzechów do ciasta jest ich zmielenie lub pokrojenie. Orzechy mielone służą jako posypka, nadając niepowtarzalnych walorów smakowych. Orzechy krojone poza naturalnymi zaletami smakowymi, idealnie pasują do tworzenia kompozycji oraz dekorowania naszych wypieków. Tak, by były one nie tylko ucztą dla podniebienia, lecz również dla oka.

Zobacz także: Orzechy włoskie – ważny składnik diety

Redakcja poleca

REKLAMA