Ciastka z orzechów włoskich - przepis składniki i przygotowanie

Naprawdę proste w przygotowaniu!
Weronika Kwaśniak / 02.10.2015 06:51
DRUKUJ PRZEPIS
Ciastka z orzechów włoskich - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag margaryny lub masła
  • 25 dag cukru
  • 17 dag mąki
  • 2 jajka
  • 25 dag zmielonych orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • orzechy włoskie do dekoracji
  • jajko i 2 łyżki mleka
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciastka z orzechów włoskich!

  1. Margarynę , cukier i jajka utrzyj na puszystą masę.
  2. Dodaj sól, zmielone orzechy i mąkę.
  3. Wyrób na gładkie ciasto.
  4. Włóż na 30 minut do lodówki.
  5. Po wyjęciu rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm, foremką wycinaj ciasteczka i wciskaj na środek po połówce orzecha.
  6. Ułóż na blaszce.
  7. Posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175-200 stopni C i piecz 8-12 minut.

Zobacz też przepisy z orzechami laskowymi:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA