Oponki z czekoladą

Do ciasta na oponki dla aromatu możesz dodać skórkę pomarańczową krojoną.

DRUKUJ PRZEPIS
Oponki z czekoladą
A. Rogalski
Liczba porcji: 25
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 230 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 60 dag mąki
  • szklanka mleka
  • 6 żółtek
  • całe jajko
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki rumu
  • skórka starta z pomarańczy
  • 7–8 dag drożdży
  • 1 l oleju do smażenia
  • polewa czekoladowa
Faworki na Tłusty Czwartek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrób rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstaw w ciepłe miejsce. Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową i rumem. Mąkę przesiej, wymieszaj z resztą mleka, utartymi żółtkami, wyrośniętym rozczynem. Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odstawać od ręki. Wlej roztopione i ostudzone masło i chwilę wyrabiaj, aż połączy się z ciastem. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
  2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, rozwałkuj na grubość 2 cm i szklanką wykrój krążki o średnicy ok. 8 cm. W każdym krążku wytnij kieliszkiem otwór. Odstaw do wyrośnięcia. Smaż partiami na na oleju, aż się zarumienią. Przewróć i dosmaż z drugiej strony. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ostudź, ozdób polewą czekoladową.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)