Odwracana tarta z jabłkami

Nietypowy wypiek na jesienne dni: oto odwracana tarta z jabłkami!

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Odwracana tarta z jabłkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • żółtko
  • szczypta soli  
  • łyżka śmietany

Nadzienie:

  • cytryna
  • 1 kg winnych jabłek
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na odwracaną tartę z jabłkami i cytryną, która oczaruje wszystkich gości i domowników. Oto inspiracja prosto z Francji!

  1. Do mąki dodaj posiekane na kawałki, porządnie schłodzone masło (powinno być wyjęte prosto z lodówki).
  2. Posiekaj, rozkrusz w palcach, dodaj cukier puder, żółtko, sól i śmietanę.
  3. Zagnieć na kruche ciasto.

Ciasto z jabłkami i budyniem - przepis video

  1. Ciasto zawiń w folię, schłodź w lodówce przez 30 minut.
  2. Cytrynę dokładnie wyszoruj, zdejmij z jej skóry cienkie paseczki.
  3. Jabłka obierz, poprzekrawaj na 2, 3 lub 4 części, usuń gniazda nasienne.

Francuska szarlotka - przepis

  1. Skrop jabłka sokiem z cytryny.
  2. Na patelni z masłem przesmaż cukier.
  3. Dodaj pokrojone jabłka, smaż przez mniej więcej 7 minut, co jakiś czas je obracając.
  4. Dodaj połowę skórki z cytryny, smaż jeszcze przez około minutę.

Jak zrobić szarlotkę?

  1. Jabłka przełóż do formy na tartę, tak by do siebie w miarę dokładnie przylegały.
  2. Przykryj rozwałkowanym ciastem, boki zwiń do środka.
  3. Piecz przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
  4. Przykryj talerzem, odwróć, posyp paskami cytrynowej skórki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)