Odwracana tarta z jabłkami

Przygotuj zamiast typowej szarlotki!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Odwracana tarta z jabłkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 17 dag masła
  • 2 duże żółtka
  • zimna woda
Obłożenie:
  • ok. 15 małych twardych jabłek
  • 18 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę jabłkową!

  1. Z mąki, masła, soli, żółtek i 2-3 łyżek zimnej wody zagnieć kruche ciasto. Schłodź.
  2. Jabłka umyj, obierz.
  3. Każde przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne.
  4. Na patelni o wysokich brzegach i średnicy 25 cm, którą można wstawić do pieca, rozpuść masło, wsyp cukier, przesmaż.
  5. Partiami obsmaż jabłka.
  6. Jabłka ułóż ciasno na patelni, przykryj rozwałkowanym ciastem.
  7. Boki ciasta podwiń.
  8. Piecz 35 min w 220°C.
  9. Wyłóż na talerz jabłkami do góry.

Zobacz inne przepisy na dania z jabłek:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)