Odchudzające ciasto czekoladowe

Dzięki temu deserowi będziesz mieć zgrabną figurę!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Odchudzające ciasto czekoladowe
Fotolia
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 70 g mąki
  • kilka malin do dekoracji
  • cukier puder
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na odchudzające ciasto czekoladowe!

  1. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj do niego 150 g gorzkiej czekolady i 50 g mlecznej, mieszając czekaj, aż się roztopi.
  2. Ostudź masę.
  3. Żółtka ostrożnie oddziel od białek.
  4. Żółtka utrzyj z cukrem.
  5. Ubij białka na sztywną pianę.
  6. Masę z żółtek dodaj powoli do masy czekoladowej.
  7. Wymieszaj powoli i dokładnie.
  8. Dodaj mąkę, wymieszaj.
  9. Dodaj ubite białka, wymieszaj. Dzięki długiemu i powolnemu mieszaniu ilość kalorii będzie się stopniowo zmniejszać!
  10. Wymieszaj ciasto jeszcze kilkadziesiąt razy, aby pozbyć się jeszcze większej ilości kalorii.
  11. Masę przelej do tortownicy lub blaszki.
  12. Piecz przez ok. 35 minut.
  13. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Im więcej wody będzie w kąpieli, tym mniej kalorii zostanie w czekoladzie!
  14. Polej upieczone ciasto powstałą polewą czekoladową. Ciasto najlepiej spożywać po upływie 48 godzin - wtedy będzie najbardziej dietetyczne!


Uśmiechnij się i wrzuć na luz!

To tylko żart na Prima Aprilis!

Jeśli spodobał ci się nasz przepis, prześlij go znajomym!



Sprawdź inne nasze przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)