POLECAMY

Nie oprzesz się tej słodyczy - sprawdź doskonałe przepisy na nutellę ze śliwek

Nutella ze śliwkami to znakomity deser, nieco mniej kaloryczny niż tradycyjne smarowidło czekoladowe – zobacz nasze sprawdzone przepisy!

/ tydzień temu
Nie oprzesz się tej słodyczy - sprawdź doskonałe przepisy na nutellę ze śliwek fot. Fotolia

Nutella ze śliwkami przygotowywana na bazie śliwek węgierek, renklod lub ulęgałek smakuje znakomicie w towarzystwie cynamonu. Z roztopioną czekoladą gorzką, mleczną lub deserową tworzy ciekawą kompozycję. Jeżeli nie posiadamy tabliczki czekolady, wystarczy dosypać kakao i ulubione przyprawy, aby uzyskać smaczny deser lub sos do knedli. Sprawdź nasze przepisy na doskonałą nutellę ze śliwek!

Nutella ze śliwek z czekoladą

Oto składniki na nutellę ze śliwek z czekoladą:

  • 500 g śliwek
  • ¾ szklanki cukru
  • tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta cynamonu

Jak zrobić nutellę ze śliwek z czekoladą?

Śliwki dokładnie myjemy i kroimy w pół. Wyciągamy pestki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 150 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę. Wyciągamy z piekarnika i przekładamy do blendera. Miksujemy na gładką masę. Rozpuszczamy czekoladę razem z cukrem i kakao w kąpieli wodnej. Dolewamy do powideł śliwkowych i doprawiamy cynamonem. Tak przyrządzona nutella ze śliwek może być wykorzystana jako baza do przygotowania piernika z czekoladą.

Nutella ze śliwek węgierek

Oto składniki na nutellę ze śliwek węgierek:

  • ok.15 suszonych śliwek
  • 40 ml rumu
  • 50 ml wody
  • 1,5 kilo śliwek węgierek
  • tabliczka czekolady deserowej
  • szklanka cukru

Jak zrobić nutellę ze śliwek węgierek?

Dokładnie myjemy śliwki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do garnka wypełnionego niewielką ilością wody. Gotujemy je na małym ogniu przez 30 minut do momentu, aż utworzy się gęsty sos. Dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, aby masa się nie przypaliła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dolewamy do masy razem z cukrem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Tak przygotowana nutella ze śliwek smakuje doskonale na kromce chleba.

Nutella ze śliwek i kakao

Oto składniki na nutellę ze śliwek i kakao:

  • kilogram śliwek
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki kakao

Jak zrobić nutellę ze śliwek i kakao?

Śliwki dokładnie myjemy i wycieramy za pomocą suchego ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki. Przekładamy do dużego rondelka i zasypujemy cukrem. Dokładnie mieszamy przez około 5 minut, aby zapobiec przywieraniu. Masę śliwkową gotujemy przez kolejne 20 minut. Dodajemy przesiane kakao do masy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane wlewamy do słoików i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza przez 10 minut. Możemy je stosować zarówno do kanapek, jak i sos do racuchów.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)