Naleśniki z gruszkami

Dodaj też posiekane orzechy i masło orzechowe!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki z gruszkami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • 300 ml mleka
  • sól
  • olej do smażenia
Na nadzienie:
  • 4 gruszki
  • 1/2 l wody
  • 10 dag cukru
  • sok z cytryny
  • masło orzechowe
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Imbirowa kruszonka z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na naleśniki z gruszkami!

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem i odstaw na 10 minut.
  2. Na małej patelni rozgrzej olej, kładź porcję ciasta, równo rozsmaruj i smaż z obu stron na złoty kolor.
  3. W rondlu ugotuj syrop z wody, cukru i soku z cytryny.
  4. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
  5. Włóż do rondla z syropem i gotuj na małym ogniu, aż gruszki staną się szkliste.
  6. Osącz z syropu.
  7. Na każdym naleśniku połóż łyżkę masła orzechowego i porcję gruszek.
  8. Posyp posiekanymi orzeszkami. Udekoruj listkiem melisy.

Zobacz inne przepisy na naleśniki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
samanti111/rok temu
Boże naleśniki z gruszkami to smak dzieciństwa u babci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!