Naleśniki z gruszkami - przepis składniki i przygotowanie

Dodaj też posiekane orzechy i masło orzechowe!
Weronika Kwaśniak / 24.08.2015 06:07
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki z gruszkami - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • 300 ml mleka
  • sól
  • olej do smażenia

Na nadzienie:

  • 4 gruszki
  • 1/2 l wody
  • 10 dag cukru
  • sok z cytryny
  • masło orzechowe
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:

Zobacz przepis na naleśniki z gruszkami!

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem i odstaw na 10 minut.
  2. Na małej patelni rozgrzej olej, kładź porcję ciasta, równo rozsmaruj i smaż z obu stron na złoty kolor.
  3. W rondlu ugotuj syrop z wody, cukru i soku z cytryny.
  4. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
  5. Włóż do rondla z syropem i gotuj na małym ogniu, aż gruszki staną się szkliste.
  6. Osącz z syropu.
  7. Na każdym naleśniku połóż łyżkę masła orzechowego i porcję gruszek.
  8. Posyp posiekanymi orzeszkami. Udekoruj listkiem melisy.

Zobacz inne przepisy na naleśniki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA