Naleśniki w sosie pomarańczowym

Kuszące i efektowne!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki w sosie pomarańczowym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 jajka
  • sól
  • olej
Na sos:
  • 6 łyżek cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na naleśniki w sosie pomarańczowym!

  1. Z podanych składników przygotuj ciasto.
  2. Przykryj i odstaw na 20 minut.
  3. Na oleju usmaż cienkie naleśniki. Odstaw.
  4. Patelnie postaw na kuchence, wsyp cukier, wlej sok z cytryny, ogrzewaj, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Nie mieszaj.
  5. Dodaj skórkę i sok z pomarańczy.
  6. Wymieszaj, dodaj masło, chwilę wszystko razem przesmaż. Wlej likier.
  7. Naleśniki złóż, włóż do sosu, podgrzej i połóż na talerzu.

Zobacz inne przepisy na naleśniki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)