Naleśniki dyniowe

Najlepsze będą z czekoladą lub z dżemem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki dyniowe
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • szklanka puree z dyni (zmiksowany miąższ)
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki przypraw korzennych (np. przyprawy do piernika lub cynamonu)
  • dodatki według upodobania - nutella, dżem, bita śmietana
Muffinki z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić naleśniki dyniowe!

  1. Przesiej mąkę do miski.
  2. Dodaj cukier i przyprawy.
  3. Wlej mleko.
  4. Dodaj dynię, olej i jajka.
  5. Wymieszaj delikatnie aż do połączenia składników.
  6. Smaż na patelni do naleśników z obu stron - najlepiej na oleju.
  7. Naleśniki dyniowe najlepiej serwować z konfiturą lub bitą śmietaną.

Zobacz inne przepisy z dynią:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/miesiąc temu
Dla mnie naleśniki to tylko i wyłącznie z mlekiem
/miesiąc temu
Przepis ciekawy - wypróbuję - ALE - JEDNA UWAGA. Niech Pani ze składników tego przepisu wyeliminuje cukier. Cukier powoduje to , że one się przypalają - jak na załączonym Pani zdjęciu. Bez cukru - otrzyma Pani śliczne żółte naleśniczki. i dopiero nadzienie do naleśników może być zrobione na słodko - tak jak w Pani propozycjach , ewentualnie np. pikantne nadzienie . np z warzywami i papryczką chilli , ja robię czasami z grzybami i cebulką , lub z pieczarkami i cebulką, ze szpinakiem i serem gongonzolla lub innym - są przepyszne, i można jeszcze zawinąć je w krokiety. Zastanawiam się jeszcze na wyeliminowaniu mleka - ale sprawdzę u siebie i powiem co mi wyszło. Do normalnych naleśników nigdy nie daję mleka , bo są gorsze, a z dyniowymi zobaczę jak zrobię. Serdecznie pozdrawiam. Renia