Naleśniki biszkoptowe

Jeśli znudziły ci się tradycyjne naleśniki, mamy dla nich świetną alternatywę!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki biszkoptowe
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • łyżka oleju
  • 20 dag owoców np. truskawki, śliwki, brzoskwinie z puszki
  • 5 dag białej czekolady
Na sos:
  • 10 dag mrożonych truskawek
  • 5 dag mrożonych malin
  • 4 czubate łyżki cukru
  • otarta skórka z połowy pomarańczy
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Owoce na sos rozmrozić, pokroić na małe kawałeczki, a następnie zasypać cukrem.
2. Odstawić na 3 godziny.
3. Po upływie 3 godzin zmiksować.
4. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno.
5. Do masy żółtkowej przesiać mąkę, dodać białka i wymieszać.
6. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wylać część masy i smażyć na niewielkim ogniu z dwóch stron.
7. W taki sam sposób usmażyć resztę naleśników.
8. Czekoladę rozpuścić np. w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladą polać letnie naleśniki, obłożyć pokrojonymi owocami, zwinąć według uznania.
9. Podawać z przygotowanym sosem owocowym i kulką lodów.

Przepis z "Poradnika domowego"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)