Mus mleczny z jabłkami

Spód przygotuj z płatków owsianych i orzechów!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Mus mleczny z jabłkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 300 min
Ilość kalorii: 340 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 3 galaretki cytrynowe
  • sok oraz miąższ z całej pomarańczy
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki posiekanych dowolnych orzechów
  • łyżeczka masła
Kruchy jabłecznik - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na mus mleczny z jabłkami!

  1. Jabłka umyj.
  2. Z jednego odkrój plasterek i podduś na maśle.
  3. Formę o średnicy 28 cm wysmaruj olejem, wyłóż pergaminem (dół i boki).
  4. Na dnie ułóż podduszony plaster jabłka.
  5. Resztę jabłek obierz, pokrój, lekko podduś z sokiem i skórką z pomarańczy.
  6. Wsyp cynamon, ostudź.
  7. Galaretki rozpuść w 2/3 l wrzątku, ostudź, połowę wlej do jabłek.
  8. Mleko ubij, wlej resztę galaretki.
  9. Na dno formy wlej 1/2 musu, odstaw.
  10. Nałóż jabłka.
  11. Na tężejącą galaretkę z jabłkami nałóż resztę musu.
  12. Posyp płatkami z orzechami.
  13. Chłodź przez 3 godziny.
  14. Całość wyjmij z formy i odwróć.

Sprawdź inne przepisy z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)